Verdens mest kjente nordmann

Bjørn Dæhlie er en unik personlighet. Hele verden kjenner til denne nordmannen og hans utrolige prestasjoner. Dæhlie har vært en kjendis i mange, mange år og fortsetter å være synlig på TV og i nyhetene med jevne mellomrom. Bjørn Dæhlie er en av historiens største norske idrettsutøvere, og er regnet som en sportspersonlighet uten like. Dæhlie har fått såpass mange utmerkelser og vunnet såpass mange medaljer gjennom sin lange karriere, at vi neppe vil se noen komme i nærheten av ham i løpet av vår livstid. Bjørn Dæhlie var tidenes mestvinnende utøver innen vintersport, men ble forbigått av en annen nordmann – Ole Einar Bjørndalen. Skrudde du på TV-en på 90-tallet og fant et skiløp, var det alltid Dæhlie som lå på førsteplassen. Han satte Norge på verdenskartet, og med sin positive personlighet ga han nordmenn det gode navnet vårt. Les videre og finn ut mer om denne unike personen – vår egen Bjørn Dæhlie.

 

Karriere uten like

Bjørn Dæhlie vant en rekke langrennsløp i norgesmesterskapet før han ble tatt opp til landslaget. Her fikk han bli med til Italia, der ski-VM i 1991 ble avholdt i Val di Fiemme. Selv om dette kun var debuten til den norske utøveren, vant han to gullmedaljer samme år og sendte sjokkbølger gjennom det norske skilandskapet. Det var tydelig at nordmannen var et stortalent, men det var ikke før året etter at hans karriere virkelig skjøt fart. Det var nemlig klart for OL i Albertville i 1992, og Dæhlie fikk sin velfortjente plass i den norske OL-troppen. Den norske idrettsutøveren klarte å vinne hele 3 OL-gull i USA, noe som straks ga ham en ærespris hjemme i Norge. Siden dette vant Dæhlie samtlige OL han var med i, helt frem til OL i Nagano i 1998 der han stakk av med nye tre gullmedaljer i langrenn.

 

Kongen av verdenscupen

Med 46 overlegne seire i verdenscupen i ski har Bjørn Dæhlie gjort seg fortjent til en plass i historiebøkene. Sin første seier tok han allerede i 1989, mens den siste falt på plass i 1999. Dæhlie kan dessuten skryte av 8 gull fra De olympiske leker, og hele seks seire sammenlagt fra verdenscupen. Han var blant de tre beste skiløperne i verden utrolige 10 år på rad – det var umulig å gå forbi Dæhlie på hans tradisjonelle 15-kilometer. På toppen av dette vant han 16 titler fra norgesmesterskapet, og tok 9 gullmedaljer fra verdensmesterskapet i løpet av karrieren.

 

Forretningsmannen Dæhlie

Som mange andre idrettsutøvere før ham, valgte Bjørn Dæhlie å prøve seg som forretningsmann så fort karrieren ble avsluttet i 2001. Han var allerede godt på vei når han pådro seg ryggskaden og ble nødt til å legge skiene på hylla, med flere smarte investeringer i norsk eiendom. De fleste av oss kjenner dog til Bjørn Dæhlie som klesprodusent, ikke som investor. Merket som bærer hans navn har holdt seg på toppen av norsk næringsliv, og er blant de mest populære idrettsklærne der ute. Grunnet sitt store navn har Dæhlie blitt en ny Vegard Ulvang, den norske skiløperen som var den første til å lansere sitt eget klesmerke. Det siste tiåret har han tjent over en halv milliard kroner, noe andre utøvere kun drømmer om.

 

Andre meritter og utmerkelser

Bjørn Dæhlie har gjort så mye for Norge og nordmenn at han fortjener langt flere utmerkelser enn han har mottatt hittil. På listen av utmerkelser finner man blant annet Aftenpostens gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og Fearnleys olympiske ærespris som han mottok etter den første store OL-prestasjonen. På toppen av dette har han blitt kåret til Årets Peer Gynt, og mottatt Folkets idrettspris for det gigantiske arbeidet han har gjort med tanke på utvikling av idrettsentusiasme her i Norge.

 

Privacy Policy