Kjent, norsk navn

Hele verden har hørt om Bjørn Dæhlie, Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug. Men Vegard Ulvang er kun kjent her i Norge, for det meste. Samt i Norden, selvfølgelig. Hvorfor? Det finnes flere grunner til dette, men den viktigste er prinsippet om at «det finnes ingen andreplass». Vi kommer til dette litt lenger ned, men hovedpoenget er at Vegard Ulvang ikke var en like overlegen utøver som så mange andre norske legender. Han var en sterk, fremgangsrik og positiv person med sterke armer og et utrolig rykk, men siden han verken dominerte langrennsuniverset på den tiden eller vant verdenscupen, ble han oversett av det internasjonale skisamfunnet og mediene. Mye av dette skyldtes Bjørn Dæhlie, som var i sin gullalder på 90-tallet samtidig som Vegard Ulvang var aktiv. Her i Norge var Ulvang fortsatt en helt, en folkekjær utøver som alle bedåret. Det var nettopp dette som gjorde at Vegard Ulvang ble valgt ut til å avlegge den olympiske eden under OL i Lillehammer 1994.

Evig på andreplass

Som sagt var Vegard Ulvang aktiv på 90-tallet, når store legender som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen allerede var aktive. Dermed var det veldig vanskelig for Ulvang å skape seg et virkelig internasjonalt navn. Hadde ikke Dæhlie dominert langrenn på den tiden, ville vi nok sett Vegard Ulvang overalt, med utallige gullmedaljer og seire i Verdenscupen. Men Vegard ble altså en «evig toer», selv om han klarte å kreve til seg tre gullmedaljer fra OL i Albertville 1992. Vegard Ulvang klarte å ta tre medaljer i mesterskapet uten å vinne selve verdensmesterskapet, og klarte ikke å vinne noen av løpene i verdenscupen i 1992, selv om han vant selve cupen sammenlagt. En underlig karriere som endte tidlig, når Ulvang bestemte seg for å lange ut mot en av presidentene i den olympiske komiteen.

Hele Norges vinterklær

Når Vegard Ulvang la skiene på hyllen, gikk han rett over til et spennende liv som forretningsmann. Mange husker han kanskje i TV-serien Gutta på tur, der han var å se side om side ved Bjørn Dæhlie og Arne Brimi, blant andre. Fra og med 2006 ble Ulvang valgt som leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet, og samtidig begynte hans første vinterklær å dukke opp i butikkene. De aller fleste av oss har vel noe fra merket «Ulvang» i huset, har vi ikke det? Hele Norge bruker hans varme sokker, hansker av ull og diverse typer undertøy. Stilongs fra Ulvang brukes flittig om vinteren, mens sportsutøvere gjerne tar på seg hans jakker, gensere og luer når de skal ut og trene. Ullbukser og hele ullsett er også populære plagg fra Ulvang, samtidig som utallige nordmenn har lært de såkalte «Ullvettreglene» som Ulvang fokuserte på. Alle vet at man må bruke ulltøy innerst, og at ullsokker er det viktigste vinterplagget man kan eie.

Stolt pappa

Har du hørt om Nora Ulvang? Nei, de færreste har hørt om dette unge talentet hittil. Nora er datteren til Vegard Ulvang, og ligger an til å bli en fantastisk langrennsløper med tiden. For øyeblikket er Nora kun 18 år gammel, men hun har verdens beste gener – moren er tross alt verdensmesteren i skiskyting, Grete Nykkelmo. Hun har nettopp begynt å konkurrere i juniomesterskapet her hjemme i Norge, og allerede i 2014 tok hun sin første sølvmedalje i stafetten. Da var hun kun 16 år gammel! Året etter vant hun norgescuprennet i Lygna, og sølvmedaljen fra junior-NM i Hommelvik. Vegard Ulvang er selvfølgelig stolt, og investerer mye tid i å gi datteren så mye tips og erfaring som overhodet mulig. Om noen år vil vi sikkert se Nora Ulvang konkurrere blant seniorene, akkurat som hennes pappa en gang gjorde. Hun må gi alt for å kunne konkurrere med Therese Johaug, men før eller siden vil både Johaug og Bjørgen legge skiene på hylla. Da blir det Nora Ulvangs tur til å vise hva hun er god for – så lenge hun ikke faller inn som en «evig toer», vil vi garantert se henne i medier og på TV.

 

Privacy Policy