Norsk dominans

Norge er en skinasjon. Ikke bare en skinasjon, men «the» skinasjon. En unik skinasjon som har dominert en rekke typer skisport i mange år. Spesielt under ski-VM har Norge vist hva vi er gode for. Visste du at vi har endt opp som den vinnende nasjonen i VM hele 9 ganger på rad? Ja, helt siden 1999 har ingen andre nasjoner klart å skyve Norge ned fra førsteplassen. Vi har vunnet her hjemme i Norge, vi har vunnet i Japan, vunnet i Tsjekkia og vunnet i Italia. Vi knuste all motstand i Sverige og ser frem til å gjøre det samme i Finland nå i 2017. Det norske skilandslaget er urokkelig. Vi krever inn medaljene uten noen motstand. Det virker nesten enkelt – såpass gode er nordmenn på ski. Snakker vi om ski-VM, kan vi snakke veldig lenge om hvert eneste mesterskap, men la oss fokusere på fire utvalgte begivenheter som har skilt seg ut gjennom tidene.

 

Sapporo, 2007

Ski-VM 2007 i Sapporo i Japan var det første Verdensmesterskapet utenfor Europa. Turen gikk til Japan, og mange trodde at dette ville bli muligheten for andre land å vise hva de er gode for. Man forventet overraskelser, men det var Norge som kapret til seg medaljene nok en gang. Totalt tok vi hele 16 medaljer – dobbelt så mange som Finland, nummer to på listen. Gull i sprint for damer, gull i sprint for herrer, gull i fristil, gull i stafett, gull i 50 km – Norge var overalt, på de aller fleste paller. Petter Northug var på plass, Ole Einar Bjørndalen var på plass, Marit Bjørgen var på plass, Roar Ljøkelsøy var på plass. Den norske troppen var mirakuløs, som årene før, og ble det desidert beste landet i Japan den vinteren.

 

Falun, 2015

Norge er alltid på toppen når det er ski-VM i Sverige. Vi kjenner løypene, vi kjenner naturen, og vi får stor støtte fra utallige landsmenn som tar turen over grensen. Under Falun 2015 gikk det dog hele veien til toppen. Dette var det aller beste Verdensmesterskapet i Norges historie, med hele 20 medaljer totalt – 11 av dem var gull, og det var mer enn dobbelt så mange som Tyskland på andreplassen med 5 gull totalt. Ni gull fra langrenn, i sprint, skiatlon, lagsprint, stafett og 50/30km. To gull fra hoppbakken, samt sølv kombinert. Aldri før har Norge vist såpass utklassing. Ser man på totalt antall medaljer gjennom VM, ser man tre nordmenn på toppen av listen – Petter Northug, Therese Johaug og Rune Velta.

 

Lahtis, 1978

Siden vi nevnte VM i Falun 2015, må vi også nevne Lahtis i 1978. Vanligvis er Norge som best når mesterskapet foregår i Norden, men den gangen i Finland var det faktisk flaut å følge med på våre utøvere. Dette er nemlig det verste Verdensmesterskapet noensinne for Norge – vi klarte kun å kapre én medalje under hele begivenheten, og det var i stafetten. Det er veldig usikkert nøyaktig hvorfor det gikk så dårlig den gangen, men heldigvis lærte Norge leksa fra dette kjipe nederlaget og kom tilbake veldig sterkt under neste VM. Siden dette har vi aldri vært i nærheten av et såpass dårlig mesterskap.

 

Oberhof, 1931

Dette mesterskapet har de aller fleste glemt, men det er verdt å huske på Oberhof i 1931. Her vant Norge nemlig alt som var av øvelser, for første og siste gang i historien. Dette vil neppe skje igjen, siden det nå om dagen er såpass mange forskjellige øvelser å velge mellom. På den tiden ble det dog kun konkurrert i 18 km og 50 km i langrenn, samt i kombinert og i skihopping. Fire øvelser, som Norge tok gullmedaljer i. Totalt fikk vi åtte medaljer i dette mesterskapet – fire medaljer til, så hadde vi vunnet alt det var mulig å vinne

Privacy Policy