Den overlegne skidronningen

Ingen norsk langrennsløper kommer i nærheten av Marit Bjørgen og hennes prestasjoner. Dessverre, kjære norske skikonger, men den norske skidronningen er på et helt uoppnåelig nivå som ingen vil klare å bestige i den nærmeste fremtiden. Hun er verdens mestvinnende medaljør i langrenn, med hele 14 gullmedaljer som strekker seg over 12 år. Marit er 36 år nå og har hatt en helt fantastisk karriere. Noen trodde at hun ville legge av snart, men det virker som at vår kjære skidronning ikke har tenkt til å gi seg helt enda. Hun har vært en del av verdenseliten siden 2002, altså har hun hatt snart 15 år på toppen. Man kan skrive lange bøker om Bjørgen og hennes utrolige karriere – vi skal ikke begynne med dette nå, la oss heller fortelle litt mer om hennes prestasjoner under VM og OL, samt i Verdenscupen.

VMdronningen

Marit Bjørgen kalles ikke VM-dronningen uten grunn. Hun vant sitt første ski-VM allerede i 2003, når hun knuste all motstand i Val di Fiemme. Deretter kom VM 2005 i Oberstdorf, der hun vant hele tre gullmedaljer samtidig, i tillegg til ett sølv og en bronse. Deretter kom VM 2011 i Oslo, der hun klarte å kapre til seg hele fire gullmedaljer på kort tid. Hun gjentok den vanvittige suksessen i neste VM i Val di Fiemme i 2013, med fire gullmedaljer i de samme grenene hun dominerte i de siste mesterskapene. Vi kan også nevne de 17 andre gullmedaljene fra norgesmesterskapet i ski, men det er neppe noen grunn til det. Marit Bjørgen er helt klart den sterkeste langrennsløperen i Norge, uten tvil. Hun har vunnet alt som går an å vinne, og det er nesten underlig at hun gidder å fortsette når alt står på hyllen allerede. Dette er et typisk trekk for norske skilegender – de gir aldri opp, selv ikke etter å ha vunnet medaljer fra alle mulige mesterskap, treff og turneringer.

OLdronningen

Bjørgen er en av kun tre norske utøvere som har vunnet fem gullmedaljer fra samme OL. Det er viktig å nevne at de to andre utøverne tok sine fem medaljer før 1924, når det var enklere for Norge å dominere skisporten. Det var De olympiske leker i Vancouver 2010 som ble Marit Bjørgens gullår, og det er slik hun fikk kallenavnet OL-dronningen etter å ha herjet verdensmesterskapet i mange år allerede. Hun tok også tre gullmedaljer i Sotsji i 2014, uten noe særlig motstand – en bragd som trolig blir umulig å slå. Bjørgen har dessuten sagt at hun vil stille opp under Vinter-OL 2018. Kanskje er det hun selv som klarer å slå hennes uknuselige rekord?

Verdenscupen

Snakker man om verdenscupen i ski, er det umulig å ikke nevne Marit Bjørgen, uansett hvem man er og hvilket land man kommer fra. Bjørgen har nemlig vunnet hele 76 enkeltseire i stafetten, som er langt mer enn noen annen utøver noensinne. På toppen av dette kommer 27 seire i stafetten og 11 etappeseire i Tour de Ski. Hun vant verdenscupen sammenlagt hele fire ganger – sist i 2015/2016, da hun også tok både distansecupen og sprintcupen. Bjørgen er et mareritt for andre utøvere, for når hun er i siget kan man bare drømme om andreplassen.

Utmerkelser

Med så heftige meritter som Marit Bjørgen kan skryte av, er det ikke overraskende at den fantastiske norske skidronningen har fått en hel haug av utmerkelser gjennom årene. Olavstatuetten var en selvfølge. Bjørgen har også mottatt Aftenpostens gullmedalje, Holmenkollmedaljen, Sportsjournalistenes statuett og blitt kåret til Årets Peer Gynt. Hun er en alle tiders person, alltid med et smil om munnen og i godt humør. Hun sprer positivitet, og er et forbilde for tusenvis av unge jenter landet rundt, som vil følge i hennes fotspor. Hun er en av grunnene til at langrenn fortsetter å være populært blant ungdom her i Norge.

Privacy Policy